Yrittäjähän on tunnetusti aktiivinen, oma-aloitteinen vastuun ottaja yrityksessään. Yrittäjänä oleminen vaatii ”perusammatin” lisäksi mitä moninaisimpia osaamisalueita. Hänen tulee hallita taloushallinnon perusteet, työhön tai toimialaan liittyvän lainsäädännön, eläkeasiat, it-perusteet ja vielä nykyään somenkin (ehkä). Tämä varmaan hoituukin suurimmalla osalla yrittäjiä, siis mikroyrittäjistä pörssiyhtiöihin ja kun arki sekä business pyörii. Asiat ovat niin sanotusti hanskassa.

Mutta, entäpä sitten kun business ei pyörikkään tai joku osa-alue tökkii. Mitä yrittäjä sitten tekee? Yrityksen toiminnassa on asioita, joita voi itse määräillä tai hallita, ja asioita, jotka ovat yrityksen ulkopuolisilla toimijoilla, kuten yhteistyökumppaneilla tai sidosryhmillä. Sitten on asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Luonnollisesti yksi on markkina- tai kilpailutilanne, se tulee ja elää luonnollisesti. Asiakkaita tulee ja menee, hyvä niinkin, mutta entä jos ei enää tulekaan. Painamme paniikkinappulaa ja etsimme uusia ratkaisuja. Tämäkin vielä onnistuu, jos hommat muutoin on kohdallaan. Ei muuta kuin tekemään uusia laskelmia sekä muutoksia ripeästi ja tehokkaasti. Sanoisin omasta kokemuksestani, että jos tämän lisäksi tulee vielä jotain odottamatonta, on yrittäjällä jo ”pieni hätä”. Tässä vaiheessa jouduin itsekin yrittäjänä asemaan, jossa voimat ja taidot eivät enää riittäneet. Kun yritykseni olisi pitänyt reagoida asiakasmuutoksiin tehokkaasti, niin aikani ja voimavarani menivät yritykseni talousasioiden, tarkemmin sanoen kirjanpidon tutkiskeluun. Todettiin, että kirjanpito oli tehty vastoin yrittäjän etua ja aiheuttaen täysin vääristyneen kuvan yrityksen toiminnasta. Asian selvittelyyn paloi lohduttomasti aikaa sekä rahaa ja lopulta jouduin ”tekemään” itse kirjanpitoni uudelleen lähes toiminnan alusta saakka. Tähän voidaan lisätä vielä oikeudenkäynnit oikaisuineen. Suurimmat vahingot ja maineen menetykset olivat tapahtuneet. Siis lappu luukulle ja hanskat naulaan. Mitään ei ollut enää tehtävissä – vai oliko?

Lähdetäänpä vaikka siitä jalosta ajatuksesta, että elämässä on aina vaihtoehtoja. Otetaan esimerkiksi kolikko. Etsi käsiisi kolikko, euron tai kahden euron, ja kuten näet, siinä on kaksi puolta, kruuna ja klaava. Kun heität sen (pöydälle tai lattialla), niin tuloksena onkin kolme vaihtoehtoa – aivan, se saattaa jäädä kantilleen. Useimmiten näemme vain rajatun määrän vaihtoehtoja, mutta todellisuudessa löytyy joku muukin, joskus yllättäväkin.

Aloitetaan yrittäjästä itsestään. Mitä tarvitaan, että yleensä jaksaa? Tarvitaan lepoa ja irtiottoa, edes hetkeksi. Hyvä olisi esim. sairasloma – yrittäjälläkö? Kannattaa olla hetki pois työpaikalta tai sieltä missä työ tapahtuu. Jopa kaikkia lainalaisuuksia uhmaten. Seuraavaksi hakeudu seuraan, jossa voit purkaa asiasi – toinen yrittäjä – tai ammattiauttajan luo. Tärkeintä on, että purat ajatuksesi sanoiksi ja vuorovaikutukseksi toisen kanssa.

Kun jälleen – saattaa viedä paljonkin aikaa – ajatuksissasi on muutakin kuin nuo yrityksen ongelmat, voit alkaa selvittää mitä sellaista voit tehdä, jotta omat henkilökohtaiset asiasi ja olosi korjaantuisivat ja vasta sitten miten yrityksesi ”pysyisi edes pinnalla”. Siihenkin löytyy vaihtoehtoja. Mieti vaikka mitä muutakin osaat ja miten muutoksia voisi tehdä. Osaat varmasti moniakin asioita, olethan luonteeltasi kuitenkin yrittäjä.

Kaikki toiminta on ihmisten aikaansaamaa ja tuottamaa, joten kaikissa asioissa – niin velkomuksissa kuin kaikissa sidosryhmissäkin – kontaktit, neuvottelut, sopimiset, tapaamiset ym. tapahtuvat ihmisten välillä. Älä siis jää yksin hiljaa, vaan rohkaise itsesi toimimaan, ottamaan kontaktia asioiden eteenpäin viemiseksi. Totta – hävettäähän se, kun ei olekaan onnistunut (menestynyt), vaikka kaiken on tehnyt ahkerasti ja rehellisesti. Ota yksi askel kerrallaan, tee yksi asia kerrallaan, vain sen minkä itse tunnet jaksavasi. Kyllä ne ajallaan, asia kerrallaan menevät ainakin johonkin suuntaan. Olisi hienoa, jos apunasi olisi vaikka toinen yrittäjä, joka vähän vielä kannustaisi siinä sivussa. Onko tällaisia, voisimmeko olla?

Olen tai ainakin luulen, että olen oppinut itse paljon kaikesta kokemastani yrittäjänä. Haasteita on kyllä riittänyt, mutta voin hyvällä mielelläni kertoa myös niille yrittäjille, jotka joka päivä miettivät yrittämisen jaksamista ja mielekkyyttä, että aina on vaihtoehtoja, kun ne itse löytää tai joku siinä vähän avittaa.

Lopuksi heitän haastetta ja pohdittavaa, kuinka moni meistä – yrittäjistä – on valmis kohtamaan ei menestyvän yrittäjän – avoimesti? Voisimmeko auttaa?

(Julkaistu myös aiemmin 2016)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *