Elämme ahdistavaa aikaa ja syynä tietysti koronapandemia. Myös me yrittäjät saamme kokea osamme, jopa karun osamme tästä ajasta.

Yrittäjän tulee muistaa ennen kaikkea itsensä kaiken tämän keskellä. Omaa hyvinvointia ei voi riittävästi korostaa. Tätä haluan korostaa vielä yksinyrittäjien keskuudessa, koska joskus vain yksinäisyys on läsnä. Me yksinyrittäjät joudumme olemaan yrityksellemme kaikki se resurssi, jota työn tekeminen, taloudenhallinta, markkinointi, myynti, asiakaskontaktit jne. vaativat.

Tuntuu siltä, että meistä pitää riittää kaikkeen. Mutta kuinka jaksan, kun vaikeudet vain pitkittyvät ja jopa lisääntyvät. Entä työnantajayrittäjät, joilla vastuu ei ole ainoastaan itsestä vaan työntekijöistä ja heidän jaksamisestaan. Paineet ovat kovat. Irtisanomisia ei todellakaan tehdä ilman pakkoa. Jokainen työntekijä on yrityksen tärkeää pääomaa, jonka varassa tuotanto pyörii.

Otsikossa lukee ”kuolema kuittaa univelat”. Tämä on klassinen lausahdus, kun kaiken luulee jaksavansa ja on kuolematon tekijä. Mutta näin ei tarvitse olla. Vaikka yrittäjältä on jo mennyt yöunet, yhdet jos toisetkin, ei tätä kannata julistaa. Me kaikki koemme ja tunnemme asioita, joita emme vain jaksa ymmärtää tai jaksa enää toteuttaa. Haudassa ennättää nukkua, jo vain. Uniongelmat lisääntyvät ja terveys on koetuksella. Lähipiiri, perhe ja ystävät kärsivät aina väsyneestä, alakuloisesta ja ärtyneestä ihmisestä. 

Niin, aivan totta, en ole itsekään täydellinen, pyrkimyksistä huolimatta. Koen samoin edellä kuvaamiani asioita. Syyllistyn muiden kaltaisteni yrittäjien tavoin itseni laiminlyömiseen. Usein on joku työ kesken, on joko tulossa tai menossa. Yrittäjyys on kasvanut kiinni minuuteen ja näin hallitsee ajatuksia ja tekoja. Ei hyvä. Meidän pitäisi pystyä erottamaan se, mikä on yritykseen kuuluvaa toimintaa ja mikä on esimerkiksi yksityiselämää, sen tuomia hyviä asioita, jotka voivat jopa myötävaikuttaa jaksamiseen.

Mitä voisimme tehdä?

– Pysähdy hetkeksi ja mieti mitä voisit itsellesi tehdä. Liikutko riittävästi, harrastatko liikuntaa tai hyötyliikuntaa. Liikunta vaikuttaa psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti. Nyt on hyvä aika ulkoilulle. Ulkoilu luonnossa rentouttaa tunnetusti myös mieltä. Oletko jo kokeillut kävelysauvoja?

– Syötkö hyvin? Älä unohda hyvän ja terveellisen ruoan merkitystä fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Anna ruokaillessasi aika vain itsellesi. Sulje tai laita pois SOME:t ja muut mediat ja nauti ruuasta.

– Onko työsi rinnalla muuta elämää? Luonnollisesti tämä aika vaatii normaalia enemmän aikaa yritystoiminnan seuraamiseen ja ohjaamiseen. Siitä huolimatta suosittelen harrastamaan jotain muuta. Varmasti sinulla on laji, johon voit hetkeksi paeta työtäsi. Lukeminen, elokuvat, pelit, käsityöt jne. ovat vain muutamia ehdotuksia.

– Ja sitten tämä uni. Uni ja lepo palauttaa sekä rentouttaa kehoamme. Uni on perusta hyvinvoinnillemme ja jaksamisellemme arjessa ja sen haasteissa. Ja mikä parasta, se aika on kaikki vain itsellemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *