Kesä on mennyt ja syksy saa. Toivottavasti kesä on antanut mahdollisuuden levolle. Kirjoitan tässä tämänhetkisiä ajatuksia yritystoimintani näkökulmasta, siis käytänössä omasta näkökulmastani. Pahoittelen ensinnäkin blogini hidastempoisuutta, kovin hitaasti olen juttuja kirjoittanut, mutta lupaan ryhdistäytyä.

Olen hiljaisuudestani huolimatta saanut olla mukana usean yrityksen toiminnan aloittamisessa ja/tai kehittämisessä. Todella positiivista tässä maailman tilanteessa on ihmisten usko tulevaan ja omaan ideaansa liiketoiminnassa. Olen uskaltanut rohkaista ja auttaa mitä erilaisimmissa liikeideoissa kohti yrittäjyyden maailmaa. Onhan selvää, että monet maailman keksinnöt ja teot olisi jääneet toteutumatta, ellei joku olisi ottanut riskin ja vienyt asiaa sisukkaasti eteenpäin. Tottakai, aina ei voi onnistua, mutta siitä ei myöskään pidä lannistua. Monet saavutukset ovat usean pettymyksen jälkeisiä onnistumisia. Ehkä tunnetuimpia esimerkkejä on Angry Birds, tarkemmin Rovio Entertainment. Peli oli yrityksen 52:s tuote ja vei yrityksen menestykseen. Joten ei luovuteta, ainakaan ensimmäisen vastoinkäymisen kohdatessa. Aloittavien yrittäjien ideat ovat olleet hyviä ja mitä todennäköisemmin löytävät oikean kohderyhmänsä ja markkinat. Siinä mielessä tosin olen varmaan ikävä asiakkailleni, koska tuon usein esille myös liiketoiminnan ja liiketalouden reaaliteetit. On oltava kysyntää, jotta olisi myyntiä. Alkupääomaa on oltava yhtiömuodosta riippumatta. Suositan varsinkin osakeyhtiöille pääomaa osakkeita vastaan. Jos tarkkoja ollaan, lakia lukiessa, on osakeyhtiö tappiollinen kun rekisteröintimaksut on maksettu, eikä pääomaa ole. Tosin selvitystila todetaan vasta tietyn jatkuvuudenajan jälkeen. Muutoinkin kuluja yrityksille tulee, vaikka ei liiketoiminta ole edes käynnissä, puhumattakaan, kun yhtään laskua ei ole kirjoitettu. Yksi tärkeä, jota aina melkeinpä vaadin liiketoimintasuunnitelma. Se on se yrityksen runko, peruskivi jolle toiminnot rakennetaan ja johon palataan, kun ollaan vähän eksyksissä. Ihanne tilanne on ollut, osakeyhtiötä perustettaessa, kun yrittäjällä on ollut menneisyydessä jo samaa liiketoimintaa, ehkä pienempi muotoisena, mutta se on ollut jo kannattavaa ja asiakaskuntaa on jo valmiiksi. Tässä vaiheessa muokataan ja ”säädetään” toiminnot uuden yhtiömuodon pelisääntöihin.

Koska olen jonkun verran konkursseihin ja sen prosesseihin tutustunut, kommentoin asia lyhyesti. Uutiset ovat hyviä, konkurssiaaltoa koronaepidemian vaikutusten vuoksi ei ole tullut, kuten asia uutisissa ilmaistaan. Kiitos yhteiskunnan pyrkimyksistä auttaa yrittäjiä, tosin vaihtelua ja vaikutusta on ollut varsin monimuotoisesti. Uskon, että suurin voima on ollut yrittäjissä itsessään, raakaa selviytymistaistelua ja uskomatonta tahtoa selviytyä. Kunnioitan ja arvostan teitä yrittäjiä suuresti! 

Kuitenkin kaikki uutiset eivät ole ihan näin hyviä. Kun katsotaan toimintansa lopettavien yritysten tilastoja, on näiden määrä on vuoden alussa (1-3/2021) viidenneksen (21%) enemmän kuin edellisenä vuonna. Luulen, että määrä ei tule pienenemään seuraavallakaan vuosineljänneksellä. (lähde: tilastokeskus). Se mitä myös asiakkaiden kanssa keskustelen, on yrityksen toiminnan reaaliteetit, kun ongelmia talouden ja muutoinkin liiketoiminnan kanssa tulee vastaan. On raadollista todeta, että liiketoiminnalla ei ole edellytyksiä jatkaa. Ei ainakaan terveellä tavalla. Tässä vaiheessa pohditaan tahto uhrautua yrityksensä puolesta ja tämän mahdollinen ”hinta”. Tämä on jokaisen yrittäjän henkilökohtainen asia, päätös ja taistelu. Niin, taistelu ennakkoluuloja, arvosteluja, moitteita ja kaikkea sitä mitä yrityksen lopettanut joutuu kokemaan. Edelleen korostan, että yrittäjä ei ole epäonnistuja, vaan rohkea ihminen, joka tavoittelee jotain päämäärää ja on luonut tarkoituksenmukaisuutta elämäänsä. Samalla hän on luo hyvinvointia itselleen ja läheisilleen. Puhumattakaan isossa kuvassa, rakentaa meidän yhteiskuntaa ja hyvinvointia, vaikka pienelläkin osuudellaan.

Toivottavasti jaksoit lukea tämä blogin. Olen edelleen tavoitettavissa, kun yrityksen asioita pohdit. En osaa vastata kaikkiin kysymyksiisi tai ongelmiin, mutta näissä verkostoni auttaa varmasti. Yritysten ja itse yrittäjien kriisit ovat tuttuja ja lopulta kysymys on ihmisyydestä yrittäjän kuoren alla, persoonasta, joka haluaa hyvää ja elämälleen merkityksen.

Erittäin hyvää syksyn alkua kaikille lukijoille ja yrittäystäville!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *